Brugt autocamper med mangler?

Læs artiklen herunder

Efter købet af din brugte autocamper kan det vise sig, at der forefindes fejl eller mangler, som du ikke var bekendt med ved købet. Ved brugte autocampere kan det være, at der forekommer eventuelle fejl eller mangler idet det er en brugt salgsgenstand.

Ifølge Købeloven foreligger der en mangel ved salgsgenstanden, hvis:

  1. genstanden ikke svarer til den betegnelse, hvorunder den er solgt, eller sælgeren i øvrigt ved købets afslutning har givet urigtige eller vildledende oplysninger, medmindre disse ikke kan antages at have haft betydning for køberens bedømmelse af genstanden,
  2. sælgeren eller et tidligere salgsled har givet oplysninger som nævnt i nr. 1 på varens indpakning, i annoncer eller i andre meddelelser, der er beregnet til at komme til almenhedens eller køberens kundskab,
  3. sælgeren har forsømt at give køberen oplysning om forhold, der har haft betydning for køberens bedømmelse af genstanden, og som sælgeren kendte eller burde kende, eller
  4. genstande i øvrigt er af enden eller ringere beskaffenhed eller brugbarhed, end den ifølge aftalen og de foreliggende omstændigheder skulle være.

Nogle mangler er åbenlyse ved købet, mens andre først viser sig efter længere tid. Når fejl eller manglen er konstateret – dukke der et typisk spørgsmål op: Hvem skal betale for at få manglen udbedret? Det er ikke alle mangler, der går under betegnelsen juridisk mangel og derved skal betales af sælger.

Åbenlyse vs. skjulte fejl og mangler

De åbenlyse mangler, man som køber opdager, når køber ser autocamperen for første gang eller køber kører en tur i autocamperen og opdager en mangel, er ikke mangler, som sælger kan stilles til ansvar for. Det samme gør sig gældende for fejl, som køber burde have opdaget ved en undersøgelse af autocamperen.

Hvis sælger selv har foretaget reparationer eller ændringer af autocamperen, så er det sælgers ansvar, at det er udført fagmæssigt korrekt. Det samme gør sig gældende, hvis autocamperen er købt hos en forhandler. Her er det også sælgers ansvar at eventuelle reparationer eller ændringer er udført korrekt og forsvarligt. For eksempel, hvis en reservedel eller ekstraudstyr er påsat forkert, så kan sælger gøres ansvarlig for manglen.

Det er ikke uvæsentligt, hvornår en mangel kan antages at være til stede. Manglen skal have været til stede ved levering af autocamperen til køber. Det betyder dog ikke, at sælger ikke kan holdes ansvarlig, såfremt at manglen først viser sig på et senere tidspunkt. Sælger vil også kunne holdes ansvarlig for såkaldte skjulte mangler. Her er det afgørende om manglen eller årsagen hertil rent faktisk var til stede, da køber fik leveret sin autocamper.

Bevisførelse

I første omgang er det køber der skal løfte bevisbyrden. Om sælger er ansvarlig, afhænger af om køber kan bevise, at der er tale om kvalitetsfravigelse ud fra en konkret vurdering. For eksempel kilometertal, hvor gammel bilen er og øvrige oplysninger, som sælger har givet i forbindelse med købet.

Såfremt køber og sælger er uenige om hvorvidt der er tale om fejl og mangler, er det op til køber at bevise manglen ved et syn og skøn foretaget af en uafhængig tredjepart. Syn og skøn skal udmeldes af domstolene. De fleste har en retshjælpsforsikring, som dækker udgifterne hertil.

Er du i tvivl om hvordan du skal gribe din sag an vedrørende fejl og mangler på din autocamper, er du velkommen til at kontakte os. Send os oplysninger og omfanget af din sag, så tager vi et uforpligtende kig.

Forbehold ved køb af autocamper

Når du køber din autocamper gennem en forhandler og denne har tilføjet ”Købt som beset”, ”Uden ansvar for fejl og mangler” eller ”Solgt som den er og forefindes” på slutsedlen, er det i strid med Købeloven og gør sig ikke gældende i forbrugerkøb.

Når det drejer sig om civilkøb, dvs. mellem to private, kan ”Købt som beset” eller lignende kan derimod godt gøre sig.

Det er kun når sælger gør opmærksom på og oplyser, at din autocamper er ”købt som beset”, ”uden ansvar for fejl eller mangler” eller lignende, at reklamationsretten frafalder. Som køber betyder det, at du skal være opmærksom ved købet af en autocamper hos en privat sælger. Hvis den private sælger skriver det i salgsannoncen, betyder det, at du ikke har to års reklamationsret.    

Har du opdaget en eller flere fejl og mangler?

Vores erfarne advokater er klar til at hjælpe med din sag ang. fejl og mangler på din autocamper, campingvogn eller båd. Kontakt os her og lad os tage et uforpligtende kig på din sag.  

Advokat Niels Bjerre

  • Advokat fra 2015 til nu
  •  Advokatfuldmægtig fra 2012 til 2015
  • Jurastuderende fra 2005 til 2012 i Aarhus.

Seneste blogindlæg

Kategorier